KETAHUI HAK-HAK PENGGUNA

CHERAS, 29 SEPTEMBER 2017 – Bakal-bakal guru perlu mengetahui hak dan tanggungjawab sebagai pengguna agar tidak terpedaya dengan segelintir peniaga yang tidak jujur.

Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK), Dato’ Henry Sum Agong berkata, sesuai dengan tema debat tahun ini, “Pendidikan Dan Kepenggunaan” , setiap pengguna mesti mengetahui hak-hak dan tanggungjawab mereka.

Setiap pengguna perlu mengambil berat akan peranan serta hak-hak mereka kerana jika semua pihak tahu menggunakan hak-hak yang ada, maka dapat menghindari dari terpedaya oleh peniaga yang tamak.
Dato’ Henry berucap ketika melancarkan Debat Terbuka Ilmu Khas (Detik) 2017 bertempat di Institut Pendidikan Guru Kampus Ilmu Khas dan Pelancaran Friends Of KPDNKK Peringkat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di sini, malam tadi.
Sebanyak 64 pasukan mewakili Institut Pendidikan Guru, Institut Penggajian Tinggi Awam dan Kolej mengambil bahagian dalam program yang berlangsung selama tiga hari itu.

Dato’ Henry berkata, pengguna perlu menyokong kerajaan dengan menjadi Friends Of KPDNKK dan bertindak sebagai mata dan telinga untuk mengawasi kegiatan kurang beretika peniaga seperti menaikkan harga barangan, menyorokkan bekalan, menipu timbangan dan lain-lain lagi.

“Walaupun jumlah keahlian FOK hampir mencecah 800,000 seperti yang disasarkan, namun mereka ini mesti diberikan penerangan dan tanggungjawab untuk membolehkan mereka berperanan membantu kerajaan,”

Majlis pelancaran ini turut dihadiri Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan Dan Kepenggunaan), Dato. Razali Haji Othman, Pengarah Bahagian Kepenggunaan KPDNKK, Haji Bakri Ibrahim dan Pengarah KPDNKK Kuala Lumpur Ummi Nasrah Othman.

Beliau mengajak semua guru-guru pelatih agar menjadi ahli FOK dan menikmati faedah yang disediakan dalam usaha mengurangkan kos sara hidup rakyat.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNKK

Anda Mungkin Juga Berminat Lebih Dari Pengarang yang sama


Jumlah Pelawat