TIGA DIDAKWA DI BAWAH AKTA AMLA

 SUNGAI PETANI, 10 JULAI 2017 -Tiga individu didakwa di Mahkamah Seksyen Sungai Petani atas tuduhan kesalahan pengubahan wang haram di bawah seksyen 4 (1) b Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan Dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001 (Akta 613) iaitu memperoleh, menerima, memiliki, menyembunyikan, memindahkan, mengubah, menukar, membawa, melupuskan atau menggunakan hasil daripada aktiviti haram atau peralatan kesalahan.

Selvaretnam A/L Nalliannan 71, pemilik syarikat pengedaran LPG berlesen, Lilipathi A/P Nalathambi 61 turut didakwa atas kesalahan prediket di bawah Peraturan 13 (1) Peraturan Kawalan Bekalan 1974 iaitu gagal menyelenggara buku stok manakala Murukesan a/l Selvaretnam 40 didakwa di bawah Peraturan 3 (1) Peraturan-peraturan Kawalan Bekalan 1974 iaitu menjalankan urus niaga barang kawalan LPG tanpa lesen sah dari tahun 2015 hingga 2016.

Ketiga-tiga tertuduh dibenarkan diikat jamin oleh seorang penjamin dengan jumlah sebanyak Rm 155,000 untuk 13 kes. Kes akan disebut semula pada 8 Ogos 2017 nanti.

Jika disabitkan kesalahan di bawah Akta AMLATFPUUA 2001, mereka boleh dipenjarakan selama tidak kurang `5 tahun dan juga boleh didenda tidak kurang lima kali ganda nilai daripada aktiviti haram atau peralatan kesalahan itu pada masa kesalahan itu dilakukan atau lima juta ringgit yang mana lebih tinggi.

Manakala di bawajh Akta Kawalan Bekalan 1961, hukuman bagi pengarah atau individu boleh didenda tidak melebihi RM 1 juta atau penjara untuk tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

Dalam kenyataan medianya, Pengarah Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK), Dato’ Mohd Roslan Mahayudin berkata, kes ini adalah kes pertama KPDNKK di bawah AMLATFPUUA 2001 dan melibatkan penyelewangan LPG.

Katanya, sebelum ini akta berkenaan hanya dikuatkuasakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Katanya, dua lagi kes di bawah AMLATFPUUA 2001 akan didakwa di Mahkamah Klang dan Butterworth tidak lama lagi.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNKK

Anda Mungkin Juga Berminat Lebih Dari Pengarang yang sama


Jumlah Pelawat