MAJLIS TINDAKAN SARA HIDUP NEGARA BUKTI KERAJAAN PRIHATIN NASIB RAKYAT

KUALA LUMPUR, 5 MAC 2018 –  Majlis Tindakan Sara Hidup Negara yang dinaiktaraf daripada Jawatankuasa Khas Mengenai Kos Sara Hidup Negara membuktikan bahawa kerajaan amat prihatin nasib dan kesan kos sara hidup kepada rakyat.

Majlis Tindakan Sara Hidup Negara yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri telah mengadakan mesyuarat pertamanya hari ini bagi memberi tumpuan kepada pelaksanaan strategi dan pelan tindakan yang proaktif bagi mendepani cabaran kenaikan kos sara hidup dan membantu mengurangkan bebanan rakyat dengan lebih berkesan dan efektif.

Majlis Tindakan ini menggunakan “Bottom–up Approach” yang dilaksanakan melalui kerjasama strategik merentasi sektor awam dan swasta termasuk ahli akademik, pakar ekonomi dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) agar segala inisiatif yang dirancang dapat dilaksanakan secara holistik dan bersepadu.

Majlis Tindakan ini memberi fokus kepada lima Jawankuasa Kerja Kluster Utama seperti kluster makanan, kluster perumahan, kluster pendidikan, kluster pengangkutan dan kluster utility.

Menurut Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid, Majlis Tindakan ini ditubuhkan bukan untuk modal pilihanraya tetapi ia akan berfungsi untuk mengkaji dan mengemukakan kaedah yang efektif bagi membantu menangani kos sara hidup rakyat.

Kementeri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK) selaku urus setia dikehendaki menyegerakan tindakan supaya perkembangan mengenainya dapat dilaporkan dalam Mesyuarat Kabinet.

Katanya, inisiatif kerajaan dengan memperkenalkan Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M 2.0) serta Program Jualan Sentuhan Rakyat (PJSR) adalah diantara tindakan awal bagi mencatatkan ‘ success story” kerajaan tanpa perlu menunggu musim pilihanraya. Rakyat disaran agar tidak mendengar ftnah atau cerita palsu mengenai usaha kerajaan supaya rakyat dapat menikmati faedah dari pelaksananya.

Oleh: Unit Komunikasi Korporat KDNNKK

Anda Mungkin Juga Berminat Lebih Dari Pengarang yang sama


Jumlah Pelawat